Att måla om huset är inte direkt ett litet projekt. Det tar tid och det krävs mycket arbete innan allt är klart. Ju mer tid du lägger på arbetet, desto bättre och mer hållbart kommer resultatet att bli.

Gör ett ordentligt förarbete 

Förarbetet innan målningen är extremt viktigt enligt målarenstockholm.nu. All lös färg måste skrapas och borstas bort. Ytan ska också rengöras. Det får inte finnas alger, mögel eller annat på ytan som ska målas. Om så är fallet kommer färgen inte att fästa. En annan sak som är viktig att ha koll på är att all smuts måste tas bort. Målar man på smutsen kommer färgen att försvinna så fort smutsen ramlar bort. 

Hitta rätt färg 

Det är viktigt att du hittar rätt färg att måla med. Vissa färger passar träväggar, andra puts. Välj en färg av god kvalitet och betala hellre lite extra för den. Att köpa billig färg kanske är lönsamt för stunden men det är inte speciellt bra i längden. En billig färg av dålig kvalitet kommer du behöva måla om med kanske varje år. Det kostar pengar och tar tid. Anlitar du dessutom en målare för varje ommålning kommer det att kosta mycket mer än att köpa rätt färg från början. 

Välja rätt penslar och andra verktyg 

Se till att välja rätt verktyg. De har minst lika stor betydelse som färgen. Att måla med en pensel som tappar strån, eller med en roller som inte passar underlaget kommer leda till ett dåligt resultat. Se också över vilka verktyg du egentligen behöver. Ska du måla på puts kanske flera penslar inte behövs utan det kan vara bättre att ha en roller för väggar med grov struktur. 

När kan man börja måla? 

Det är inte så lätt att veta när man kan börja måla. Om du har tvättat fasaden, om det regnar ute eller om luftfuktigheten är hög kan man behöva vänta ett bra tag. En träfasad får inte ha mer än 15 % fukt i träet om resultatet ska bli bra. Det finns fuktmätare i färghandeln men de kan även lånas från till exempel snickare, tapetserare & målare. Tänk på att inte bara mäta på en plats utan mät över hela ytan. Ibland kan det vara så att fuktkvoten är lägre på en plats där solen skiner starkt. 

Tänk över hur lång tid arbetet får ta 

Redan innan du börjar måla bör du fundera över hur lång tid arbetet ska ta. Har du bara någon veckas semester, eller har du andra saker inplanerade som inte kan flyttas på kanske det inte är så lämpligt att ta tag i målningen på egen hand utan då kan man antingen få skjuta upp målningen av huset eller så kan man anlita en målerifirma.