Behöver du en hemsida? Funderar du på att knåpa ihop den själv eller fråga grannen som har pysslat lite med datorer på fritiden? Om du inte har ett riktigt vasst öga för grafisk form och vet vad HTML, PHP och sökordsoptimering betyder så är det en dålig idé. Varför? För att din webbsida är ditt skyltfönster utåt och oberoende av om du driver en liten blomsterbutik, är fotograf eller anordnar fjällvandringar så vill du att dina kunder ska mötas av en proffsig sida.

Varför webbyrå när du kan göra det själv?

Att finnas på nätet har aldrig varit lättare. Det finns idag en uppsjö av verktyg som enligt marknadsföringen gör det enkelt att bygga och publicera en webbsida utan att ha några kunskaper i vare sig kodning eller formgivning. Och om målet bara är att få upp en enkel sida utan några avancerade funktioner så kan det vara ett enkelt sätt att få upp något. Problemet är att det idag inte räcker med att bara “finnas på nätet”, alltså att ha en hemsida. Idag har alla företag, små som stora, webbsidor av squib.design  och profiler på sociala medier. Därför är konkurrensen hög. Dina kunder måste kunna hitta dig via en sökmotor, sidan måste fungera på alla typer av plattformar och i alla typer av webbläsare och innehållet måste överensstämma med vad kunderna förväntar sig.

Det är det här som är skillnaden mellan “hemmabyggen” och professionella webbsidor som är tillverkade av proffs. Bra webbyråer har koll på inte bara hur en bra hemsida ska byggas tekniskt utan också hur den ska attrahera kunder och leda till fler affärer genom exempelvis sökmotoroptimering eller möjligheten att handla och boka via webbsidan. För att sammanfatta så är en webbsida en bra investering för dig och ditt företag om den görs på rätt sätt men inte värd pengarna om den görs på fel sätt.

Hitta rätt webbyrå

För att hitta rätt webbyrå är det bra att titta på referenser. Nöj dig inte med att webbbyrån har en egen snygg sida där de hävdar att de är duktiga på vad de gjort. Titta på företagets tidigare kunder, klicka in på deras hemsidor och undersök om du gillar det du ser. Kontakta sedan den eller de byråer som du tycker har gjort ett bra jobb och boka tid för ett möte. Förbered dig genom att fundera över vad du förväntar dig att den ska ge tillbaka i form av nya kunder och i försäljning. Tillsammans med din webbyrå kan du sedan få fram en plan för hur sidan ska formas och vad som behöver finnas där. Du behöver också bestämma dig för om du vill uppdatera sidan själv eller om du vill att byrån gör detta åt dig kontinuerligt. Tänk på att en webbsida behöver leva och uppdateras för att vara funktionell och attraktiv!