När det kommer till lån kan det ibland kännas lite rörigt, eftersom samma typ av lån kan ha flera olika namn. Egentligen finns det inte så många olika typer av lån, även om det finns många namn. Men vissa typer av lån kan ha lite olika inriktningar och därför ha ett visst namn. I den här artikeln ska vi titta närmare på vad snabblån egentligen är för typ av lån.

Är snabblån ett blancolån?
Svaret på den frågan är ja. Ett snabblån är ett blancolån, eller privatlån som det även kallas för. Det är alltså en typ av konsumtionslån där du inte har något värdefullt att sätta som säkerhet till långivaren. Det här innebär att lånet oftast får en hög ränta, jämfört med exempelvis ett bolån. Snabblån är alltså samma sak som ett blancolån.

Fokus på mindre summor
Däremot är det så att när man använder benämningen snabblån handlar det oftast om mindre summor pengar som du istället får tillgång till snabbt. Men tanken är många gånger också att du ska betala tillbaka lånet relativt snabbt. Det kan exempelvis röra sig om en akut avgift som uppstår, som du måste betala på direkten men där du också vet att du kan betala av lånet redan när nästa lön kommer in eller i alla fall kort därefter.

Fasta avgifter istället för ränta
När det kommer till snabblån är det inte helt ovanligt att du ser att det står angivet att lånet är räntefritt – snabblån.io. Låt dig dock inte luras av det, eftersom det är en sanning med modifikation. Det är troligen så att du inte betalar traditionell ränta, och anledningen är att du förväntas betala tillbaka lånet relativt snabbt så långivaren skulle inte hinna tjäna speciellt mycket ränta på dig. Däremot kan det istället vara så att det förekommer fasta avgifter. Exempelvis att du ska betala en viss summa varje månad, och då är både amortering och ränta egentligen inbakad. Men summan blir inte mindre eller mer beroende på hur mycket du har betalat av på lånet.

Det kan finnas både för- och nackdelar med det upplägget. En nackdel är att det kan bli dyrare i slutändan jämfört med om du betalade ränta. En fördel är att du har koll på vad du ska betala varje månad och det kan ge en ekonomisk trygghet.

Lägre krav på låntagaren
Eftersom snabblån oftast handlar om mindre summor kan kraven på låntagaren vara lägre än vad de är på vissa större privatlån. Du kan exempelvis bli beviljad lån trots att du har inkassokrav eller till och med skulder hos Kronofogden ibland. Det ställs inte heller lika höga krav på en stabil och hög inkomst.

När passar ett snabblån?
Som vanligt bör du alltid fundera på om det verkligen är nödvändigt att ta ett lån. Ett snabblån är ett bra alternativ när du behöver pengar omgående. Kanske behöver du laga bilen, eller laga en tand som plötsligt gick sönder? Du bör däremot veta att du kan betala av lånet relativt snabbt, eftersom den här typen av lån kan bli mycket dyrt om avbetalningstiden drar ut på tiden alltför mycket.

När bör du inte ta ett snabblån?
Du bör inte ta ett snabblån för att rädda upp en redan trasslig ekonomi. Exempelvis bör du inte ta ett snabblån för att betala av ett annat blancolån du redan har. Det är då lätt att du hamnar i en ond spiral som är mycket svår att ta sig ur. Försök istället att lösa den akuta situationen på annat sätt, utan att ta ett nytt lån.