För den som vill jobba som elektriker finns det en hel del valmöjligheter när det kommer till jobb. Utbilda sig kan med dessutom göra redan på gymnasiet, annars går det bra att göra det senare i livet via till exempel Komvux. Vill man så kan man sedan läsa vidare på bland annat yrkeshögskolor för att bredda sina kunskaper ytterligare men oavsett utbildning så finns goda chanser till jobb inom branschen, och man kan rikta in sig på flera olika områden.

Arbeta med fordon

Är man speciellt intresserad av fordon och skulle kunna tänka sig att jobba som elektriker finns flera jobb att välja mellan. Det finns nämligen möjlighet att jobba både på flygplan och fartyg, och för den som trivs bättre med båda fötterna på marken kan man även jobba som bilelektriker. För att jobba med el och fordon krävs dock vidareutbildning, förslagsvis via en yrkeshögskola. Dessa är ofta 2 år och ger breda kunskaper inom ett visst område.

Inom industri

Att jobba inom industri innebär oftare att man genomför förebyggande underhåll på olika maskiner och system, för att tidigt kunna upptäcka fel och brister. Vid eventuella fel eller stora slitage byter man ut delar oh maskinkomponenter till nya, och man ser också över andra installationsarbeten som belysning och vägguttag. Att jobba som elektriker stockholm, inom industri innebär ofta att man jobba skift, där både dagspass, kvällspass och nattpass förekommer.

Allmänt om yrket

Den som jobbar inom yrket har i regel specialiserat sig inom ett speciellt område, till exempel säkerhet, men det finns inget som säger att en vanlig elektriker inte skulle kunna genomföra en installation på till exempel en industri. Även om yrkesområdena skiljer sig en aning så finns möjlighet att jobba både här och där, förutsatt att man har den kompetens som krävs. Många jobb kräver dock bara grundutbildning och man kan då välja att prova på olika områden innan man hittat det man trivs bäst med. Här följer några andra vanliga yrkesroller:

  • Svagströmstekniker
  • Elmontör
  • Eltekniker
  • Distributionselektriker

Hur mycket tjänar man?
Lön för en elektriker varierar beroende på kompetens och arbetslivserfarenhet. Dessutom kan det spela roll var i landet man är verksam men i runda slängar tjänar man mellan 25000–30000 kronor i månaden. En serviceelektriker har till exempel ofta en grundlön på ca 28 000 medan en tekniker med särskild utbildning inte helt sällan tjänar en bra bit över 30 000.

Framtiden
Elbranschen är precis som många andra branscher en av dom som står inför många pensionsavgångar dom kommande åren. Det finns därför gott om arbetsmöjligheter för nyexaminerade både från gymnasiet och vidareutbildningar. Yrket är i dagsläget väldigt mansdominerat och man arbetar i branschen för att skapa en jämnare könsfördelning.

Det finns minst sagt många inriktningar att välja mellan för den som är intresserad av yrket. Jobba inom industri eller med flygplan, inomhus eller mestadels utomhus. Grundlönen är oftast relativt bra var man än hamnar och det finns goda chanser att utvecklas vidare. Den som vill jobba i branschen har dessutom en trygg och säker framtid vad gäller jobb.