Den digitala marknaden har vuxit med stormsteg och med den har nya yrkesgrupper vuxit fram. Här går vi igenom några av de roller som figurerar på en vanlig webbyrå idag samt vad dessa personer arbetar med.

Projektledare

Alla byråer arbetar mer eller mindre i projektform. Det är ganska ovanligt att varje team arbetar med en enda kund och även om man gör det brukar man hjälpa kunderna genomföra olika projekt.

Spindeln i nätet

I värsta fall är man fyra eller fem olika team som alla har fem till tio kunder vardera där alla genomför olika webbprojekt. Projektledarens roll är att hålla ordning på vem som ska göra vad och när allt ska göras i olika projekt. De har ofta kundansvaret och uppdaterar kunderna på hur arbetet fortskrider och hur många timmar man har arbetat med olika saker.

Utvecklaren

En webbyrå kommer inte så långt utan en eller flera personer som arbetar med webbutveckling. Det kan röra sig om ren webbdesign för att göra hemsidor till att programmera komplicerade beräkningsmodeller och system. I många fall ska kundernas system prata med andra system och då behövs även någon som klarar av att hantera systemintegration som webbyrå. Lite som en tolk inom programmeringsvärlden.

UX-designern

Alla kunder vill ha en webbsida eller en webbshop som är enkel att förstå och använda. Av den anledningen behövs det kompetens som kan designa, inte bara ur ett it-perspektiv utan framför allt ur ett mänskligt perspektiv. En UX-designer förstår och undersöker hur människor använder maskinen för att navigera utifrån ett visst mål. UX, står för User Experience och här är det alltså fokus på användarupplevelsen.

UX-Skribenten

Alla dessa små rutor som poppar upp på skärmen och berättar när vi gör något fel, när vi gör något rätt och när vi ska bekräfta något innehåller små texter. De här små texterna är några av de saker som UX-skribenter arbetar med. Om en klassisk copywriter ska sälja med text så ska en UX-skribent vägleda och guida med text.