Traditionellt har anhöriga gått till en begravningsbyrå för att där diskutera och planera begravningen. Det finns självklart flera fördelar med att träffa en begravningsentreprenör men det finns även fördelar med att planera stora delar av begravningen i hemmet – i lugn och ro.

Är ni många som har åsikt om kommande begravning kan den planeras hemifrån och digitalt. Därmed kan ni träffas över Skype eller annan videolösning, se på olika kistor online och skapa en delbar dödsannons via internet. De flesta tjänster går att utföra digitalt.

Information kan hittas på hemsidor till en rad olika begravningsbyråer. Ska du däremot titta på kistor, upplägg på ceremoni och liknande kan det vara en fördel att utgå från den information som finns hos just den begravningsbyrå som har hand om begravningen. Utbudet kan nämligen skilja något mellan de olika byråerna.

Att kunderna efterfrågar digitala lösningar och att kunna se utbudet online är tydligt. En stor nationell begravningsbyrå har exempelvis skräddarsydda lösningar där kunderna får sätta ihop paket online varpå priset direkt presenteras.

Genomgång med begravningsbyrå

Oavsett om planering sker hos en begravningsbyrå eller via dator i hemmet väljer många att först träffa en begravningsentreprenör för att få en genomgång inom vad man bör tänka på. Sedan kan man gå hem och i lugn och ro välja kista, blommor, sånger och begravningsalternativ.

Det är en fördel, inte minst för de som aldrig genomfört begravningar förr. För det är betydligt fler val än vad många tänker på.

Behöver inte påverka priset

Blir det billigare om man planerar allt via datorn och beställer begravningen online? Nej inte nödvändigtvis. När en begravningsbyrå anlitas ingår det samtal och planering med en begravningsentreprenör och sedan hjälp med en rad administrativa saker. Om en begravning beställs på nätet kommer priset oftast bli samma som om exakt samma begravning beställts på plats hos en begravningsbyrå. Det är inte konstigare än att varor kan beställas via E-handel för samma pris som om de köps i butik även om man får mer service i butiken.

Fler kan vara delaktiga

Fördelen med att planera begravning hemifrån handlar framförallt om smidigheten. Du behöver inte planera in flera möten med din begravningsbyrå och alla anhöriga kan tillsammans diskutera frågan när som helst på dygnet. Genom att flera byråer har lagt ut mängder av val på sina hemsidor kan många frågor lösas digitalt. Att få stöd och hjälp av andra anhöriga är en trygghet oavsett om det sker på plats eller digitalt.