När kreditbolag marknadsför fördelarna med att sälja fakturor framställs det som extremt smidigt, billigt och fördelaktigt för likviditeten. Dessutom nämns ibland fördelen med att man slipper kreditrisken. Tjänsten har tydliga fördelar men passar inte alla företag. Därmed finns det tillfällen då du inte bör sälja fakturor.

  • Du har ett återkommande likviditetsproblem varje månad

När fakturorna ska betalas saknas i regel ca 10 000 kr. Det betyder inte att det går dåligt för företaget men att kassaflödet är ojämnt. Under varje månad faktureras det för 100 000 kr.

För att få likvida medel kan det vara lockande att sälja alla fakturor. Om kostnaden är 3 % per faktura kommer detta bli 3000 kr per månad. Det betyder 36 000 kr per år. Detta för att få tillgång till 100 000 kr.

Lösning i detta fall är att välja ett kreditbolag där du själv väljer hur många fakturor som ska säljas varje månad. Räcker det med att sälja fakturor för 20 000 kr innebär detta bara en kostnad på 600 kr per månad och 7200 kr per år.

Men jämför detta mot att teckna ett företagslån. Pengar som sitter på ett konto som enbart används i nödfall. Om lånet tecknas på 50 000 kr och räntan är 5% skulle det på ett år kosta 2500 kr.

Att sälja fakturor är ett enkelt sätt att snabbt få förbättrad likviditet men är det ett återkommande problem kan alltså ett lån lika gärna tecknas.

  • Se upp med fasta avgifter på små fakturabelopp

Säljer du generellt för små belopp? Kanske har du en hobbybutik eller en leksaksbutik och har en genomsnittsorder på 200 kr. I detta fall kan det bli riktigt dyrt att sälja fakturor. I alla fall om du väljer ett kreditbolag som har en administrationsavgift per att sälja fakturor.

Ett exempel är ett stort kreditbolag som anger att kostnaden per faktura är 50 kr + ett par procent av fakturerat belopp. Att skicka en faktura för 200 kr och sedan sälja denna för en avgift på över 50 kr är inte hållbart.

Lösning här är att söka efter ett kreditbolag som inte har någon fast avgift. Det kan mycket väl vara bättre att söka efter ett bolag som har en högre procent i avgift än att välja ett bolag med fast avgift och låg procentuell avgift.

  • Du vill ha all kontakt med kunden

När du väljer att sälja fakturor väljer du även att ge över kundkontakten till kreditbolaget. Det är de som står som avsändare på fakturan och har kundkontakten om kunden har frågor. För företag som bygger sin verksamhet på personliga möten och flexibla lösningar kan detta ställa till problem. Det kan från kundens sida upplevas opersonligt och krångligt att ha kontakt med kreditbolaget om betalningstiden behöver förlängas eller om beloppet behöver justeras.

Som med alla finansiella tjänster kan fakturaförsäljning vara extremt smidigt och förenkla företagandet avsevärt. Men det innebär en kostnad och har vissa saker man som kund bör vara uppmärksam på. Främst är tjänsten för dig som vill förbättra kassaflödet till en jämnare nivå.